Vauhtia ja lisäoppia vuoteen 2013 Floridasta

Tarja · 26.03.2013

Vuodelle 2013 hain tammikuun alkupuolella vauhtia Floridasta ja lisäoppia Pilates Master Lolita San Miguelilta.

Minulla on kunnia kuulua Lolitan ”opetuslapsiin”. Saavutin tämän kunnian, kun suoritin hyväksytysti 2-vuotisen Pilates Master Mentor Program –koulutuksen. Koulutukseen voivat hakea koulutetut pilatesohjaajat, joilla on jo vähintään 3 vuoden pilatesohjauskokemus. ”Opetuslapsia” on  ympäri maailmaa, Suomessa tai muissa Pohjoismaissa ei vielä ole muita koulutuksen loppuunsuorittaneita. Lolita San Miguel itse on ainoa elossa oleva pilates-opettaja, joka on saanut täydellisen koulutuksen todistuksineen itse Joseph ”Joe” Pilatekselta.

Tällä kertaa meitä kokoontui Palm Beachiin 29 opetuslasta lisäkoulutukseen, jotta jatkaisimme Lolitan työtä ja jakaisimme koulutusvastuuta hänen kanssaan. Hän on perustanut Lolita’s Legacy pilates-ohjaajakoulutuksen, jonka suorittaminen takaa opetuksen, joka varmasti pohjautuu alkuperäiseen pilatekseen. Menetelmään on sisällytetty kuitenkin uudempikin tietämys ihmiskehosta, menetelmää ei toisteta ”vanhanaikaisena”, mutta juuret tuntien ja alkuperäistä kunnioittaen.

Lolita on 78-vuotias. Vaikka hän on hyvässä kunnossa ja jatkaa koulutuksia täysitehoisesti kokoajan, hän ymmärtää ettei hänkään täällä ikuisesti ole. Pilates-menetelmän toteuttaminen Joe Pilateksen tarkoittamalla tavalla on Lolitan elämäntehtävä. Yksi Lolitan haaveista toteutui pari vuotta sitten, kun hän järjesti Joe Pilateksen kotikaupunkiin, Munchengladbachiin Saksaan, muistolaatan Pilateksen lapsuudenkodin kulmalle. Kun hän aloitti muistomerkin pystyttämiskeskustelut Munchengladbachin kaupunginedustajien kanssa, hän hämmästyi todella, kun kaupungissa ei juurikaan tunnettu Joe Pilatesta eikä oltu tietoisia ko miehen elämäntyöstä. Muistomerkin työstäminen oli syy, miksi Lolita tuli Saksaan pitämään PMMP-koulutuksen, olimme ryhmä D. Ryhmät A-C oli kaikki toteutunut Palm Beachis’sa. Koulutus on ollut niin suosittua, että nyt taitaa olla menossa jo aakkosissa P.

Tämä oli toinen vierailuni Lolitan kotistudioon. Ensimmäisen kerran kävin siellä paikkaamassa koulutusjaksoa, koska olin poissa 1½ päivää yhdeltä viikonmittaiselta koulutusjaksolta käydessäni veljentyttäreni häissä Suomessa. Näin pääsin osallistumaan molempiin. Ensimmäinen vierailu Palm Beachiin ajoittui Joulunalusviikolle vuonna 2009. Olin siellä mieheni kanssa ja yhtenä iltana Lolita kutsui meidät heille ”joulupuuta rakentamaan”. Siitä on jäänytkin heille muisto, jonka edelleen kertovat, kun matkoista tai joulusta tulee puhetta; Hiramin hakiessa tikkaita, mieheni laittoi kuusen latvaan sinne kuuluvan koristeen seisoaltaan. He eivät voineet uskoa silmiään, että joku voi ulottua sinne. Tälläkin kerralla Hiram mainitsi asiasta, samalla kun kertoi, että tämänvuotinen kuusi oli kaatunut ensimmäisenä yönä. Lolita oli halunnut taas paljon koristeita kuuseen ja kuusi oli ollut kapea.

Mukava sattuma tällä kertaa oli, kun Hiram ensimmäisenä päivän tuli hakemaan minua hotellilta studiolle. Autossaan hän kuuntelee radion klassisen musiikin kanavaa. Paikallinen orkesteri oli ollut lakossa ja sen tilalla oli soitettu Lahden Sinfoniaorkesterin esitys. Hiram oli aivan ymmällään; hakiessaan kotikaupungissaan lahtelaista vierasta hän kuuntelee lahtelaista sinfoniaa. Olin ylpeä lahtelaisuudestani jälleen kerran.

Vaikka J. Pilateksen ajoista (1883 – 1968) elämä on muuttunut, niin Pilates-metodi on yhtä tärkeä ellei tärkeämpi ja ajankohtaisempi nykypäivän kiireiselle tietokoneen ja puhelimen kanssa työskentelevälle istuvalle ihmiselle. J. Pilates tiesi itsekin olevansa vähintään 50 vuotta aikaansa edellä. Lolita onkin kertonut Pilateksen olleen surullinen viimeisinä vuosinaan huomatessaan tämän asian. Pilates itse kehitti vaimonsa Claran kanssa niin intohimoisesti metodia ja siihen liittyviä laitteita, ettei heillä ollut enää mahdollisuutta varmistaa menetelmän jatkumista. Kirjassaan Pilates kyllä kirjoittaa, että koko maailma on ihmisille parempi paikka elää silloin, kun kaikki tekevät näitä harjoituksia. Hän itse kutsui menetelmäänsä ”The Conrtology – Mind developes the Body”.